Glas in lood

Glas in lood is in. Nadat men vanaf de jaren vijftig de voorkeur gaf aan strakke interieurs zijn vele glas in lood ramen verdwenen uit de huizen. Zonder pardon werden de meest prachtige ramen stukgeslagen en vervangen door gewoon glas. Tot grote spijt vaak van de huidige bewoners. Want glas in lood is weer helemaal terug en kan naar uw wens weer terugkomen in uw interieur.

 

schaafIn de geschiedenis zijn er vaker van die periodes geweest. Het hoogtepunt in de middeleeuwen met betrekking tot de
raamkunst lag in de 13e en 14e eeuw. Tijdens de reformatie in de 16e eeuw werden de ramen systematisch uit de kerken verwijderd. De protestanten vonden het te overdadig. Slechts weinige ramen bleven bewaard.

Glas in lood kan een grote verrijking betekenen voor uw woning. Overdag zullen de ramen hun kleuren achter laten op de vloer en de muren. ‘s Avonds zal uw huis er van buiten een stuk gezelliger door uitzien. Besluit u tot het nemen van glas in lood ramen dan zijn er vele opties denkbaar. U kunt ze voor het bestaande glas neerzetten. U kunt ze ophangen voor het bestaande raam. U kunt tussendeuren er van voorzien. Ze kunnen voor lichte muren hangen. Kortom, er zijn veel mogelijkheden.

 

het logo van basis-school de Vlinderboom te Amsterdam, gemaakt door De Glazen Pauw .
Het logo van basis-school de Vlinderboom te Amsterdam, gemaakt door De Glazen Pauw .

 

Restauratie van bestaande glas in ramen

003

Oude glas in lood ramen zijn bijna altijd te restaureren. Lood heeft een levensduur van tussen de 70 en 100 jaar. Dan is het aan vervanging toe. Vaak zijn een aantal ruitjes gesneuveld. Ons atelier beschikt over een uitgebreide collectie glas zodat restauratie in veel gevallen mogelijk is. Het oude lood wordt vervangen indien nodig. Is het lood nog goed, dan is het ook mogelijk om kapotte ruitjes in het raam te vervangen.Dat kan meestal ter plaatse gebeuren.

006

Nieuwe glas in lood ramen

De keuze voor een glas in lood raam is niet éénvoudig. De Glazen Pauw beschikt over een zeer uitgebreide collectie voorbeelden, die kunnen helpen bij het kiezen van een ontwerp. Modern, art deco, jugendstil, zeventiende eeuws of gewoon uw eigen ontwerp.

Dubbel glas

dubgl_001

Ook is het mogelijk om de ramen in dubbel glas te laten zetten, zodat u uw isolatiewaarde behoudt en daarnaast uw woning verrijkt met glas in lood. De ramen krijgen dan een dikte van 22 mm.

Omdat het glas in lood raam ingepakt wordt in een dubbel glas raam wordt het nieuwe lood behandeld met een zuur, waardoor het lood een oud uiterlijk krijgt.

dubgl_002Een ander voordeel naast warmte-isolatie is dat de ramen eenvoudig zijn schoon te houden.